Voegen

Innovatief, kostenbesparend en duurzaam in het coaten & plakken op alle materialen en ondergronden.


Voegen

Nanoprof's Holland is een specialist op het gebied van het zetten en vervangen van voegwerk.

Alle typen voegwerk zijn mogelijk, van ambachtelijk knip-of snijvoegwerk tot het uitvoeren van een standaard platvol geborstelde voeg.

Goed voegwerk is niet alleen belangrijk voor het uitzicht van de gevel maar het bepaalt ook in grote mate de duurzaamheid ervan. Scheuren en barsten in het voegwerk en/of stenen kunnen leiden tot vochtoverlast maar ook andere problemen kunnen erdoor optreden.

Belang van voegwerk renoveren, herstellen of vernieuwen

Het renoveren van het voegwerk is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is er een estetisch aspect. Een mooi gevoegde gevel ziet er stukken beter uit dan een gevel waarvan het voegwerk lelijk gebarsten of gescheurd is. Ten tweede is goed voegwerk van belang omdat het de gevel beschermt tegen weersinvloeden. Laat daarom de voegen zo snel mogelijk herstellen. Dit doe je best door één van onze  gespecialiseerde vakmannen langs te laten komen om vrijblijvend inspectie te doen. Contacteer ze hier.

       Esthetische aspecten
       De voegen in de gevel bepalen voor een groot deel het uitzicht ervan. Het gaat dan niet alleen om de kleur van de voeg maar ook om de manier waarop deze aangebracht is. Je zou het misschien niet zeggen maar er zijn bijvoorbeeld minstens twaalf verschillende manieren om een voeg af te werken. En iedere afwerking zorg weer voor een specifieke façade. Daarnaast zijn er ook nog verschillende voegmortels met ieder hun eigen typische eigenschappen. Er komt een hoop productkennis en praktijkervaring bij kijken om een gevel te renoveren en van een strak voegwerk te voorzien.

       Bescherming van de gevel
       Sommige huizenbezitters denken dat barsten en scheuren in het voegwerk niet zoveel kwaad kunnen en dat de voegen enkel een esthetisch doel dienen. Dit is een groot misverstand. Het voegwerk wordt aangebracht om het metselwerk te beschermen en om de gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Vocht is hierbij vijand nummer 1. Zeker bij vrieskou kan vorst voor schade aan de gevel zorgen. Goed voegwerk zorgt ervoor dat vocht zo min mogelijk in de gevel kan trekken. Heb je last van vocht in de muren door opstijgend vocht dan zullen herstellingswerken niet volstaan en moet je eerst de oorzaak aanpakken.

       Hieronder staan de verschillen uitgelegd:

       • Platvol gladde voeg

       Gladde platvolle voegen worden in lijn met de stenen gladgestreken. De voeger drukt de specie hard aan waardoor een hoge verdichting ontstaat. Met de juiste speciesamenstelling en een vakkundige uitvoering levert deze voeg een strak en duurzaam resultaat op.

       • Platvol geborstelde voeg

       Voor de geborstelde platvolle voeg bewerkt de voeger de aangebrachte mortel met een borstel, waardoor een ruwe structuur ontstaat. Het aanbrengen van deze voeg is minder arbeidsintensief dan de gladde platvolle voeg.

       • Schaduwvoeg

       Een schaduwvoeg is een voeg die onder een naar buiten aflopende hoek van 45° wordt aangebracht. Doordat de voeg gedeeltelijk terugliggend wordt aangebracht, ontstaat een schaduwwerking. Vooral wanneer direct zonlicht op de gevel valt, geeft de schaduwwerking een bijzondere uitstraling aan een woning of gebouw.

       • Holle voeg

       Deze voeg lijkt erg op de platvolvoeg, maar hier ligt het voegwerk iets terug binnen de stenen. De lintvoegen en de stootvoegen liggen even ver terug. Hierdoor ontstaat een lichte schaduwwerking in de muur, waardoor het beeld levendiger wordt en het karakter van de steen wordt extra geaccentueerd.

       • Verdiepte voeg

       Dit is in feite een extremere versie van de terugliggende voeg, echter is dit niet overal mogelijk aangezien wij enigszins afhankelijk zijn van de diepte van de voeg en de staat van het metselwerk.

       • Knipvoeg

       Een knipvoeg is een voeg die vervaardigd wordt door middel van knipwerk, waarbij langs de knipbeugel de specie in de lintvoegen tweezijdig schuin afgeknipt wordt. De knipvoeg wordt net een paar millimeter voor de steen aangebracht en krijgt hierdoor een bijzonder uiterlijk.

       • Snijvoeg

       Een snijvoeg is een voeg die vervaardigd wordt door middel van snijwerk. Bij een snijvoeg wordt een speciale mortel in de lintvoeg, langs de knipbeugel, met een mesje tweezijdig schuin afgesneden.

       Kostprijs voegen herstellen ( indicatieve prijzen )

       De kostprijs voor het voegen wordt meestal in vierkante meters opgegeven. Voor het uithakken of slijpen van het oude voegwerk ben je tussen de €32,- tot €45,- per m² kwijt. Voor het voegen zelf betaal je vanaf € 8,- tot € 13,- per m² voor een standaard dichtgestreken voeg, Voor de duurste voeg kom je uit op een knip/snij voeg met een waarde tussen de €90 tot €130 per m². Indien gewenst is het ook mogelijk om de gevels te reinigen en te beschermen, hier zitten uiteraard ook kosten aan verbonden. Vraag er naar...!