Scheuren in buitenmuur

Scheuren in buitenmuur is geen fraai gezicht. Bovendien kan het uw gevoel van veiligheid afnemen. De ene scheur is de andere niet, dus er is niet altijd reden tot paniek. Een kleine scheur kan vaak geen kwaad, maar een scheur die groter wordt en echt twee muurvlakken vormt, is een reden tot zorg.

Misschien geeft het geruststelling om te weten dat er bijna in ieder pand scheuren aanwezig zijn. In de meeste gevallen heeft dit te maken met gronddynamische problemen. Voordat u de scheuren gaat herstellen is het belangrijk eerst uit te zoeken wat de oorzaak is van de scheur. Pas dan kunt u beginnen met duurzaam herstel van de scheur. Scheuren die groter, breder of langer worden, kunnen veroorzaakt worden door het verzakken van de funderingsgrond. Dit probleem heeft een andere aanpak nodig en dient te worden uitgevoerd door een professioneel bodem- en funderingsherstelbedrijf.

Scheuren ontstaan vaak langzaam, zodat het vinden van de oorzaak bemoeilijkt wordt. Weersinvloeden, omgevingsfactoren of slecht funderingswerk kunnen de oorzaak zijn. Scheuren kunnen zich uiten op verschillende manieren. De meeste scheuren herkent u aan:

  • een diagonaal verloop

  • verloop van boven naar beneden

  • gescheurde delen die van elkaar zijn verschoven

  • de vorm: de scheur wordt aan de boven- of onderkant breder of smaller

Hoe wij grote scheuren in buitenmuur repareren?

Om de oorzaak van een grote scheur in de gevel aan te pakken, bepaalt een gevelwerker de juiste verankering en wapening. Nadien kan je de scheuren in je buitenmuur met een gerust hart laten herstellen. Bij zwaardere schade is een nieuwe, waterdichte gevelbekleding doorgaans de beste optie. Zo voorkom je vochtproblemen.

 

Scheuren in je buitenmuur repareren? Ga eerst de oorzaak na!

Het is belangrijk om niet halsoverkop scheuren in je buitenmuur te herstellen. Bij dieperliggende problemen pak je met zo’n reparatie namelijk de oorzaak niet aan. Het gevolg: na verloop van tijd keren de scheuren terug en de herstelling blijkt weggegooid geld te zijn. Hoe ga je nu het best te werk? Er zijn 2 mogelijkheden, afhankelijk van de aard van de schade aan je gevel:

  1. Kleine scheuren in de buitenmuur = gevel herstellen: gaat het om kleine, verticale scheurtjes? In de meeste gevallen zijn dat ongevaarlijke krimpscheurtjes, bv. in crepi of beton. U laat die het best nakijken door een vakman. Zo’n gevelwerker kan deze scheurtjes ook snel en netjes herstellen. aanpak van kleine scheuren in buitenmuren?

 

  1. Grote scheuren in de buitenmuur = gevel vernieuwen: gaat het om grotere horizontale of schuine scheuren in je buitenmuur? Dan kunnen die wijzen op een probleem met je fundering, verzakkingen, verroeste spouwankers, … In dat geval is het essentieel om eerst die oorzaak correct aan te pakken. Pas daarna kan je je buitenmuur vernieuwen met een gevelbekleding naar keuze.  De aanpak van grotere scheuren in buitenmuren?

Zeker zijn van een oplossing op maat? Dan laat u de scheuren in uw gevel dus beter eerst checken door een gevelwerker. Die gaat de oorzaak na en neemt ook de reparatie/vernieuwing van uw gevel op zich.

Ontvang gratis advies en prijzen op maat van NanoProf's Holland