Vanwege de huidige omstandigheden als gevolg van het coronavirus zijn sommige pakketten daardoor langer onderweg. Wij vragen uw begrip hiervoor.

NanoProfs » Nanocoatings » Wat is nanocoating

Wat zijn Nanocoatings?

Hiermee behoudt het bewerkte oppervlak/materiaal langer zijn kwaliteit en levensduur.


Neem eens contact met ons op voor een offerte bespreking

Duurzaamheid speelt tegenwoordig een steeds grotere en vooral serieuzere rol in de samenleving dan voorheen. Men neemt klimaatissues serieuzer waardoor verouderde en vervuilende producten en diensten plaatsmaken voor duurzame innovaties. Een voorbeeld van zo’n duurzame innovatie zijn Nanocoatings, een bescherming dat ervoor zorgt dat materialen en bouwwerken vuil- en waterafstotend zijn. Hierdoor behoudt het bewerkte materiaal langer zijn kwaliteit.

WAT IS NANO COATING?

Een Nanocoating bestaat uit vloeistoffen die, wanneer ze worden aangebracht op een bepaald materiaal, samensmelten met het oppervlak en een langdurige barrière vormen tegen water en vuildeeltjes. Een Nanocoating dient dus ter bescherming van het materiaal en zorgt ervoor dat de kwaliteit minder snel afneemt en er minder onderhoud nodig is. Hierdoor hoeven materialen die zijn voorzien van een Nanocoating minder snel vervangen te worden. Nanocoating beperkt zich niet tot één bepaalde ondergrond maar kan aangebracht worden op enorm veel verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn steen zonnepanelen, hout, metaal en glas.

HET LOTUSEFFECT

De werking van nanotechnologie vinden we ook terug in de natuur. Een lotusbloem is namelijk van nature op een vergelijkbare manier vuil- en waterafstotend. Het oppervlak van een lotusbloem bestaat namelijk uit een ribbelig waslaagje. Hierdoor is het contactoppervlak zeer klein waardoor water, stof en andere vuildeeltjes geen kans hebben om zich goed te hechten aan het blad. Deze natuurkundige ontdekking werd gebruikt bij Nanotechnologie. De werking van een Nanocoating wordt dus ook wel het Lotuseffect genoemd.

DE VOORDELEN VAN NANO COATING

Het gebruik van nanotechnologie wordt aangemoedigd door velen en dat is niet voor niks.

Een Nanocoating brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zowel voor de mens als voor de natuur:

1. DUURZAAM

Een Nanocoating zorgt voor een beschermende én hardere laag waardoor bewerkte producten of bouwwerken langer hun kwaliteit behouden. Zo zullen houten bruggen die zijn voorzien van een Nanocoating, een stuk minder snel verouderen waardoor er tijd, kosten en materialen worden bespaard. Bovendien wordt een Nanocoating gemaakt van o.a. siliciumzand dat wordt gewonnen uit de natuur. Hetzelfde siliciumzand wordt ook weer teruggegeven zodra de coating na enkele jaren afbreekt. Een Nanocoating wordt dus gemaakt vanuit het Cradle-to-Cradle principe.

2. TIJD EN SCHOONMAAKKOSTEN BESPAREN

Omdat water en vuil geen kans krijgen om goed te hechten, is het schoonmaken van het bewerkte oppervlak heel eenvoudig. Bovendien kan een raam met Nanocoating nagenoeg zelfreinigend worden. Regenwater loopt namelijk vanzelf naar beneden en vuildeeltjes worden door de wind van het raam afgeblazen. Nanocoating op glas wordt voornamelijk gebruikt bij zonnepanelen, autoruiten, ramen op luchthavens en glas in het algemeen.

3. HYGIËNISCH

Virussen/bacteriën en andere schimmels krijgen geen kans zich te hechten aan het materiaal waardoor de hygiëne gemakkelijk op peil te houden is. Daarnaast bestaan er coatings die zijn voorzien van zilverionen of titaniumdioxide. Deze zilverionen remmen de celdeling en de titaniumdioxide elimineert virussen/bacteriën en andere schimmels waardoor de overdracht hiervan beperkt wordt. Dit wordt met name toegepast in ziekenhuizen op bijvoorbeeld lichtknopen en deurklinken. 

4. ONZICHTBAAR

Een Nanocoating is niet zichtbaar waardoor de originele ondergrond compleet zichtbaar blijft en zo goed als niet van kleur verandert.

5. GEMAKKELIJK AAN TE BRENGEN

De wijze waarop een Nanocoating dient aangebracht te worden is afhankelijk van de ondergrond. Ook het type coating verschilt per materiaal. Voor iedere situatie geldt echter wel hetzelfde: de ondergrond moet van tevoren grondig gereinigd en gedroogd worden alvorens de coating wordt aangebracht. Indien het aanbrengen van de Nanocoating niet lukt zijn er voldoende organisaties zoals wij als NanoProf's Holland die gespecialiseerd is in het aanbrengen van Nanocoatings.

6. GESCHIKT VOOR BIJNA IEDER MATERIAAL

Nanocoatings zijn geschikt voor nagenoeg iedere ondergrond. De coatings zijn echter niet allemaal hetzelfde en verschillen dus per ondergrond.

Ga dus zorgvuldig na welke coating geschikt is voor het materiaal waar je het op wilt krijgen.

 


aanbrengen coating, kosten aan poetsen, gladde oppervlakte, seaqueen antifouling, hout coating, finsulate antifouling wrap, gladde oppervlakken, schoon, vuil en waterafstotende, vuil afstotend, oppervlakken schoon te houden, antfouling aanbrengen, solar coating, nanotechnologie, heleboel tijd en kosten, vuilafstotend, waterafstotend, steen coating, wondermiddel, finsulate, geavanceerde nanotechnologie, seaking fouling release coating, zonnepanelen coating, lange tijd, vuil, nano vloeistof, vuil vloeistof,  seaking, vuilafstotend, nieuwe product, beter zicht, nano technologie, brandwerende coating, glas coating, antifouling, antifouling wrap, antimicrobiele coating, antibacteriele coating